Zoeken in deze blog

20 november 2018

Het lezen van (auto-)biografieën


Om Shantih

Lieve allemaal,

Wat was de zomer heerlijk en lang, hoogstens een beetje té warm misschien. Wij hebben in ieder geval genoten van weer een super kampeervakantie en thuis vaak in de tuin zijn. Het was maar goed dat we goed uitgerust terugkwamen van vakantie, want we vielen van het ene in het andere probleem in en om ons huis. Dat vergde zoveel tijd en ruimte (in mijn hoofd) dat ik er vol van was. Nu alles weer in een rustiger vaarwater is gekomen, komt Sinterklaas en Kerstmis er weer aan. Toch nu eerst tijd voor een nieuwe blogtekst!  

Tijdens de vakantie ben ik begonnen met lezen in 2 boeken, de ene is een biografie en de andere een autobiografie. ‘Waarom in 2 tegelijk?‘, vraag je je misschien af. Eigenlijk kon ik niet goed kiezen welke ik eerst wilde lezen. Ik begon in het eerste boek waarbij al snel duidelijk werd dat het geen boek was om achterelkaar uit te lezen, het maakte grote indruk en er was tijd nodig om ‘dingen te laten landen’. Vandaar dat ik daarnaast in het tweede boek begonnen ben. Wat bleek, de boeken bleken goed op elkaar aan te sluiten en elkaar aan te vullen. Maar eerst even terug in de tijd.

Wanneer het lezen begon
Ik heb het lezen niet van huis uit meegekregen. Pas toen ik op het HBO zat, kwam ik bij een aantal vrienden en vriendinnen thuis, waarvan de ouders boeken hadden en veel lazen. Zij konden daar zo enthousiast over vertellen, dat ik dat ook werd. Zo ben ik ook geïnspireerd geraakt en begon ik van alles te lezen; romans, literatuur, esoterie, sprookjes, gedichten, enz.

Hoe het stopte
Opeens ben ik ook weer gestopt met lezen. Ik vermoed dat dat na de komst van de kinderen is gebeurd. Waarschijnlijk gunde ik mezelf er toen geen tijd meer voor en er was uiteraard ook weinig tijd met een jong gezin. Maar helemaal precies het exacte moment kan ik me niet meer herinneren.

En wanneer het verder ging 
Tot de thema-avond van afgelopen januari bij Yogastudio Laksmi. Tijdens deze avond legde Kamala het volgende uit (spiritueel begeleidster en oprichtster van Yogastudio Laksmi): Het is goed voor je om elke dag een passage uit een (heilig) geschrift of een (auto) biografie te lezen. Dit verrijkt je leven en je kijk op de wereld. Je stapt uit je vertrouwde wereld en leest over hoe andere mensen een invulling aan hun leven hebben gegeven.

Daar heb ik een tijdje over nagedacht, er kwamen vragen op als: ‘Wil ik weer gaan lezen?’ en ‘Ga ik dan weer het ene na het ander boek verslinden?’ en ‘Wanneer kan ik dat doen?’ en ‘Welke boeken lijken mij interessant?’ en ‘Welke personen trekken mij aan om over te lezen?’ Allemaal vragen die langzamerhand beantwoord werden. 

De gekozen boeken
Uiteindelijk ben ik eind van de lente ‘tegen twee boeken aan gelopen’. Het eerste boek waar ik in de zomer in begon was een biografie over Moeder Theresa. Het was en is nog steeds heel indrukwekkend om te lezen. Het boek bevat brieven en overwegingen aan haar geestelijk begeleiders, zusters en medewerkers. Na elke dag een stukje gelezen te hebben kreeg ik een indruk van haar innerlijke leven, haar onwrikbare geloof, haar volledige inzet voor de allerarmste mensen en haar totale zelfopoffering om 100% Jezus te dienen. En toch had ze vaak het gevoel dat ze niet genoeg haar best deed of hierin tekort schoot. Zoals gezegd, was en is het heel indrukwekkend om te lezen dat een roeping zo sterk kan zijn, dat zij daar gehoor aan gaf en wat daarvan de consequenties voor haar waren. Daarnaast vond/vind ik het soms ook moeilijk om me in te leven in een leven dat zo afwijkend was van de mijne. Kortom heel inspirerend en indrukwekkend.

Het tweede boek waar ik in begon, was een auto-biografie van een vrouw genaamd ‘Liz’. Haar verhaal speelt zich af in de westerse wereld, India en Indonesië. Samengevat in haar woorden: ‘Ik was in mijn leven op zoek naar de balans tussen ernst (meditatie/yoga) en lichtvoetigheid (westerse leven)’. Het boek leest gemakkelijk met woordkeuzes die ik ook zou maken voor blogteksten. Haar levensverhaal toont ook dilemma’s en keuze momenten die herkenbaar zijn in mijn leven.

De boeken zijn totaal verschillend in woordkeuzes, manier van schrijven en in de levens van de vrouwen. Maar juist de combinatie van deze twee boeken bleek goed te werken voor mij, ze leken elkaar telkens aan te vullen. Soms ging het ene boek de diepte in en soms het andere, soms kon ik me met het ene boek identificeren en soms met het andere.

Ik moet zeggen dat ik het lezen weer helemaal leuk begin te vinden. Maar wel op een andere manier dan vroeger. Toen las ik zo veel en zo snel als mogelijk was. Nu geeft telkens een stukje lezen genoeg stof om over na te denken of om inspiratie van te krijgen.


Nu ben ik nog wel op zoek naar antwoord op een andere vraag die tijdens diezelfde thema avond aan de orde kwam: ‘Welke boeken dragen mijn visie uit?’ Die vraag kan ik nu nog niet beantwoorden, ik ben dan ook nog maar net begonnen met lezen. De tijd zal het leren.


En weet jij het? Weet jij wie of welke boeken jouw inspiratie geven? Welke jouw visie uitdagen?

Met lieve groet,
Nimrita

Om Shantih Shantih Shantih
(Ik wens je liefde en vrede toe in de 3 werelden. Fysiek, mentaal en spiritueel.)

Mocht je vragen of opmerking hebben over een van de blogteksten of gewoon eens van gedachte willen wisselen over yoga of meditatie, neem dan contact op via mijn emailadres nimrita.kaur.2009@gmail.com of via Yogastudio Laksmi


Ik ben Nimrita verbonden aan Yogastudio Laksmi. De yogalessen, massages, lezingen worden pro deo verricht. Het werk wat we doen wordt geschonken aan de Stichting. Ook kunnen schenkingen worden gestort op onze rekening. Met deze donaties worden projecten ondersteund door Yogastudio Laksmi, Stichting voor Gezondheid, Kennisontwikkeling en Spiritualiteit. Om meer te lezen over onze projecten klik op: Projecten Yogastudio Laksmi
Wilt u ons helpen.......!!!!
Donaties zijn zeer welkom op bankrekeningnummer NL 20 INGB 0008 921138 Yogastudio Laksmi.

Wil je meer weten over Yogastudio Laksmi kijk dan eens op:
·        De Facebook pagina
·        Het YouTube kanaal
De blogteksten van Kamala (spiritueel begeleidster en oprichtster van Yogastudio Laksmi) zijn zeker de moeite waard om te lezen:
·        Kamala en Yogastudio Laksmi